NEKROLOG KARL ÅGE RIGET 1933 – 2001

 
 

Information, 2. februar 2001

Karl Åge Riget digtede med de geometriske former. Han konstruerede en levende komposition ud fra cirkler, kvadrater og trekanter og forlenede ved farvens hjælp det hele med en dybde og form på lærredet eller i sine skulpturer og relieffer. Han var en munterhedens kunstner, benyttede en glad og let, polykrom palet. Som medlem af Grønningen kunne man årligt mønstre hans værker, der sendte på nogle signalkraftige frekvenser. Han integrerede ofte tal og bogstaver i sine former, og i det hele taget benyttede han sig af et formsprog, der var inspireret af teknologi og maskiner, altid turneret med en sikker, koloristisk sans.


 

Nekrolog - en let og glad palet

Riget var uddannet som malersvend i 1954, og som kunstner var han i lighed med de fleste af sine Grønningen-kolleger autodidakt. Grønningen-medlemmerne havde typisk ikke frekventeret Akademiet. Den succesrige sammenslutning havde den entreprenante kunstner med kulturpolitisk tæft, Henning Damgård-Sørensen, som leder i de år. Han formåede at skabe en platform for den dekorative kunst i halvfjerdserne, der havde fået næring som følge af oprettelsen af Statens Kunstfond i tresserne. Han ledte sammenslutningen fra midten af tresserne og frem til 1990 og skabte en målelig succes, hvori også indgik Karl Åge Riget, der fra 1971 var medlem af den magtfulde sammenslutning.


Karl Åge Rigets kunst har rødder både i både pop-art og i op-art, og han benyttede i lighed med sine amerikanske kolleger primærfarver, dvs. rene, klare farver. Han boede i Odsherred og var også medlem af den såkaldte Stokrosebande, der ofte udstiller i Pakhuset, Nykøbing S. og i en række kunstudstillinger rundt om i landet med deltagelse af kolleger fra Odsherred. Sidst i tresserne fik Karl Åge Riget indpas i tyske gallerier som bl.a Förderer Kreis Kultur Centrum og Galerie Hammer, begge i Vestberlin, samt Galerie-im-Hause i Stuttgart.


Karl Åge Riget skabte nogle store, offentlige udsmykninger, bl.a. i 1981 en meget kendt udsmykning bestående bemalede aluminiumspaneler til tunnelen i Nørreport Station (nu nedtaget), en springvandsskulptur i stål til Asnæs Centret i 1980, en stor skulptur i jern, den såkaldte Danmarksskulptur til Århus Kommune i 1977 samt en obelisk til Fredericia Gymnasium i 1977.


Karl Åge Riget ville være fyldt 68 år

den 24. feb. 2001